TRABZON OF İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Ulusoy MTAL geleceğin Usta Motorcularını yetiştiriyor

Of Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Of´un en önemli iş üreten okulu olarak bilindiğinden daha fazla iş yapıyor.
Ulusoy MTAL geleceğin Usta Motorcularını yetiştiriyor

04-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-201804-03-2018Of Hacı Mehmet Bahattin Ulusoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; Bilişim Teknolojileri alanı, Elektrik Elektronik Teknolojisi alanı, Mobilya ve İç Mekan Tasarım alanı, Denizcilik Teknolojisi alanı, İnşaat Teknolojisi alanı, Makine Teknolojisi alanı ve Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı ile öğrencilerine Mesleki ve Teknik alanda eğitim vererek onları geleceğin gözde mesleklerine hazırlıyor.

 

 

 

Okulun gözde bölümlerinden biri olan Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı, öğrencilerine atölye, laboratuar ve bilgisayarlı sınıflarında projeksiyon desteği ile günümüz teknolojisine sahip motorlar ve araç sistemleri üzerinde eğitim yapma imkanı sunuyor.

 

 

 

Elli dört öğrencinin eğitim gördüğü Motorlu Araçlar Teknolojisi bölümünde öğretmenler; Seyit Ahmet Demir, Tuncay Yılmaz ve Özcan Özdemir öğrencilerine motorlar ve araç sistemleri üzerinde eğitim veriyor.

 

 

 

Bölümde öğrenciler 9. Sınıfta ortak, 10., 11. ve 12. Sınıflarda alan dersleri üzerinde 4 yıl süreyle eğitim alıyorlar.

 

 

 

Alanın tanıtımı

 

Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanında öğrencilere atölye, laboratuar ve sınıflarda bilgisayar ve projeksiyon desteği ile günümüz teknolojisine sahip motorlar ve araç sistemleri üzerinde eğitim yapma imkanı sunulmaktadır. Eğitimlere görsel ve yazılı güncel dokümanlardan azami ölçüde faydalanmaktadırlar. Öğrencilerin el becerilerini daha çok geliştirmek için uygulamalı eğitime önem verilmektedir. 12. Sınıf öğrencilerinin işletmelerde uygulamalı eğitimleri, yetkili araç servislerinde yapılmaktadır. Böylelikle öğrencilerin son teknolojiyi yakından görme fırsatı bularak mesleklerinde daha avantajlı duruma gelmektedirler. Alandan mezun olan öğrencilerin istihdam ve iş imkanları oldukça fazladır.

 

 

Motor bölümü mezunları kolaylıkla istihdam edilebiliyor

 

Ulusoy Meslek Lisesi Motor Bölümü otomotiv gövde ve otomotiv elektro mekanik dalları olarak iki yönlü eğitim vermektedir. Bir bölümde kaporta boya elemanı diğerinde ise otomotiv teknisyeni yetiştirmektedir.  Buradan mezun olan öğrenciler ise araç muayene istasyonları, Trabzon’daki tüm araç yetkili servislerinde kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Bunların haricinde Motorlu Araçlar Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler seçtikleri dal/  meslekte kazandıkları yeterlilik doğrultusunda ;

 

 

Otomotiv servislerinde motorlu taşıt teknisyeni, motorlu taşıt servislerinde servis müdürü, motorlu taşıt servislerinde yedek parça sorumlusu, araç satış elemanı, iş makineleri bakım-onarım atölyeleri, ziraat (tarım) makineleri bakım ve onarım atölyeleri vb. yerlerde çalışabilirler, motorlu araç üretimi yapan fabrikalarda ve motorlu araçlar sektörüyle ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler. Ayrıca üniversitelerin dört yıllık alanlarını bitirip teknik öğretmen ve makine mühendisi olma imkanları bulunmaktadır.

 

 

 

Sektör 500 bin  kişiye iş olanağı sağlıyor

 

Türkiye’de motorlu araçlar sektörünün kuruluşu yakın bir geçmişe dayanmasına rağmen hızlı bir gelişme göstererek, ülkemizde üçüncü büyük sektör konumuna gelmiştir. Türkiye’de motorlu araçlar sektöründe; ana sanayide 17, yan sanayide ise 1100 civarında firma faaliyet göstermektedir. Sektör doğrudan ve dolaylı olarak 500 bin kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

 

 

Gerçekleştirilen çalışmalar

 

Toyota Adapazarı Fabrikasından son teknoloji benzinli ve dizel motorlar getirilmiştir. Kia şirketinden eğitim materyalleri sağlanmıştır. Bilgisayarlı arıza teşhisi laboratuarı kurulmuştur. Yeni sistem takım hanesi kuruldu. Okul sanayi iş birliği en üst seviyeye çıkarılmıştır. Sürekli yetkili araç servisleriyle irtibat halinde bulunulmaktadır. Trabzon’da yetkili araç servisleriyle yapılan protokoller sayesinde alanın ihtiyacı olan motorlu taşıt parçalarının alana temini sağlanmıştır. Böylelikle 10. ve 11. Sınıf öğrencilerine atölye derslerinde işletmelere gitmeden yeni sistem araçlarının parçalarını tanıma fırsatı sağlanmıştır. Son teknoloji araç sistemleri ile ilgili teknik kitaplara bastırılarak alana motorlu taşıtlar konusunda kütüphane kurulmuştur. 3 teknoloji sınıfı kurulmuştur. Eğitim marketleri yapılmıştır araç servislerinden baş ustalar bazı dönemlerde okula gelerek teknik eğitim vermeleri konusu kararlaştırılmıştır. Bölümde Mercedes-Benz Eğitim Laboratuarı kurulmuştur.

 

 

Bölümde karşılaşılan problemler

 

Çoğu veli öğrencisinin ilk önce akademik başarısını göz önünde bulundurduğu, öğrencisinin yeteneklerini göz ardı ettiği için bu bölümlere ne yazık ki akademik başarısı düşük ve problemli öğrenciler gidebiliyor. Veliler öğrencisini dikkatle inceleyip, yeteneklerine göre bu bölümlere gönderdiği takdirde okula giden akademik başarısı da yüksek öğrencilerle birlikte okul ve kendi başarılarının da artacağı muhtemeldir. Kaliteli bir mesleki eğitimin yapılabilmesi, okul-özel sektör işbirliği ile mümkündür.

 

 

Mercedes- Benz Laboratuarı Bölümde Mevcuttur

 

Bölümde Mercedes-Benz ile işbirliği yapılmıştır. Bu Of için büyük bir kazanımdır. Tüm paydaşlar açısından bu proje; okul için teknolojik alt yapı, öğrenciler için nitelikli eğitim ve istihdam, özel sektör için ise yetişmiş kalifiye eleman demektir. Bölümde kalifiye teknisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

 

 

Belgelendirme

 

Mezun olan öğrencilere alan/dal diploması verilir. Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlilikleri göstereni bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlilikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir. Mezun olan öğrencilere iş yeri açma belgesi verilir.

Hükümet Konağı Kat3 Of/TRABZON - (0462) 771 51 48 (0462) 771 51 50

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.